понеделник, 4 август 2014 г.

Днес е рожденнияг ден на Барак ОБАМА

Барак Хюсеин Обама-младши е роден на 4 август 1961 г. в Хонолулу, столицата на щата Хавай. Баща му Барак Хюсеин Обама-старши е чернокож кениец, пристигнал в САЩ, за да учи икономика. С майка му, бялата американка Станли Ан Дънхан, се запознават в Хонолулския университет, където тя учи антропология. Барак е бебе, когато баща му заминава за Харвард, но не взема семейството си по финансови причини. Когато синът му става на 2 години, той заминава за Кения, където е назначен за икономист в държавния апарат. Развежда се. 

Барак е на 6, когато майка му се омъжва отново за чуждестранен студент – този път индонезиец. Заедно с нея, съпруга й Лоло Соеторо и доведената си сестра, той заминава за Индонезия, където прекарва 4 години и учи в държавно училище в Джакарта. После се връща в Хавай и живее с родителите на майка си. През 1979 завършва престижното частно училище Punahou School, където играе успешно баскетбол. В мемоарите си Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance, публикувани през 1995 и превърнали се в бестселър, Барак Обама си спомня, че в горните класове пушил марихуана и смъркал кокаин, а и си развалил успеха. 

Обама учи в Occidental College в Лос Анджелис, после се премества в Колумбийския университет, който завършва през 1983 с бакалавърска степен. Там са първите му стъпки като политик и обществен деец. Същата година започва работа в голяма международна бизнес корпорация като редактор в отдел „финансова информация“. 

През 1985 се мести в Чикаго и работи в една от групите за църковна благотворителност. В качеството си на „социален организатор“ помага на жителите от бедните квартали. Именно този му опит го навежда на мисълта, че за да се подобри животът на хората, са необходими промени в законодателството и политиката. 

През 1988 започва да учи право в Харвард, а през 1990 е първият чернокож редактор на университетското издание Harvard Law Review и първият чернокож президент на Харвардския клуб на юристите в цялата му 104-годишна история. През 1991 завършва и се връща в Чикаго. Става адвокат и защитава предимно жертви на разни видове дискриминация. Освен това, работи в щаба на Демократическата партия, преподава в юридическата школа към Чикагския университет конституционно право, занимава се с избирателно право в малка юридическа кантора. Обама се прочува като либерал, противник на създаването на NAFTA (Северноамериканската зона за свободна търговия), борец против расовата дискриминация, привърженик на системата за всеобщо медицинско осигуряване. 

През 1993 започва да води курс по конституционно право в юридическия факултет на Чикагския университет. Там работи до 2004, когато влиза в Сената. 

От 1997 до 2004 Барак Обама е член на сената на щата Илинойс от Демократическата партия. През 2000 отива на балотаж за Камерата на представителите с конгресмена Боби Ръш (член на някогашните „черни пантери“), но загубва. Така започва политическата му кариера. В щатския сенат Обама участва в разработването на държавни програми за поддръжка на семействата с ниски доходи чрез съкращаване на данъците, сътрудничейки си и с демократите, и с републиканците. През 2002 осъжда намерението на администрацията на Буш да нахлуе в Ирак. 

През 2004 Обама влиза в битка за Сената от щата Илийнос. Елиминира шестима конкурента, а на финала побеждава съкрушително (70% към 27%) републиканеца Алън Кейс. На 29 юли 2004, в хода на предизборната кампания, Обама се изказва на националния конгрес на Демократическата партия. Речта му, излъчена по телевизията, го прави изключително популярен в САЩ. Кандидатът за сенатор призовава демократите да се върнат към корените на американското общество и отново да направят САЩ страна на „неограничените възможности“, давайки пример със своята собствена биография и тази на баща си. 

На 4 януари 2005 започва работа в Сената. Обама е петият сенатор-афроамериканец в историята на САЩ. Бързо става любимец на пресата и една от най-известните фигури във Вашингтон. Към есента на 2006 наблюдателите вече го смятат за напълно възможна кандидатура за президентските избори. В началото на 2007 Обама се оказва на второ място (след Хилари Клинтън) в списъка на фаворитите на Демократическата партия. 

През януари 2007 е обвинен от пресата, че докато живял в Индонезия, бил учил в ислямско училище - медресе, където проповядвали представители на уахабитите. Той опровергава обвиненията, но те повлияват негативно върху имиджа му. 

На 10 февруари на митинг в Спрингсфийлд, щата Илиниойс, Обама обявява влизането си в президентската надпревара. Ако спечели, той обещава да изтегли американската армия от Ирак. Освен това, обвинява администрацията на Буш за недостатъчните успехи в борбата с нефтената зависимост и в образователната система. 

Едно от уязвимите места в кандидатурата за президент на Обама е неговата принадлежност към афроамериканците. Както се оказа, някои представители на чернокожите, включително и най-влиятелните представители на малцинството, не бързаха да припознаят Обама като свой. Става дума за това, че, за разлика от „истинския“ американски негър, Обама не е потомък на роби, докарани в Америка от Западна Африка. Освен това, за разлика от повечето американски политици-афроамериканци, на сенатора не му се е налагало да участва в борбата за правата на чернокожите. В началото на март 2007 пресата съобщи, че в рода на Осама по майчина линия имало робовладелци... 

От 1992 Барак Обама е женен за юристката Мишел Робинсън Обама. Имат две дъщери: Малиа и Саша. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар