събота, 29 март 2014 г.

Проф. Борис Карадимчев




Роден на 30 март 1933 г. в гр. Ямбол.

Борис Климентов Карадимчев е известен български композитор, дългогодишен художествен ръководител на детски хор "Пим-Пам", професор в НАТФИЗ.

Завършил Дирижиране при проф. Ас. Димитров и Композиция при проф. П. Владигеров в Бдк (дн. ДМА "П. Владигеров").

Автор на стотици произведения в почти всички музикални жанрове. В неговите опуси откриваме музика към повече от 100 анимационни и 40 игрални филма, стотици песни за деца и възрастни, симфонични произведения. Композирарл над 300 популярни песни, сред които "Бяла тишина", "Робинзон Крузо", "Хора и улици", "Нашият град", "45 години стигат". Негова е музиката за филмите "Момчето си отива", "Селянинът с колелото", "Матриархат", "Оркестър без име". 
Дългогодишен художествен ръководител на детския хор "Пим-пам". 
Преподавател по филмова музика в НАТФИЗ, НБУ и ЮЗУ в Благоевград.
Носител на редица награди: Сочи (1967), фестивал "Златният Орфей" (1967, 77, 79; награда за цялостно творчество (1997) и др.







Джон Тайлър
(1790-1860)
Джон Тайлър
Джон Тайлър
Джон Тайлър (John Tyler) е 10-ият президент на Съединените щати (1841-1845). Той е първият вицепрезидент, който се издига на президентския пост поради смъртта на своя предшественик и е вторият президент, роден след подписването на Декларацията за независимостта. През целия си живот той отстоява своето убеждение, че Конституцията трябва да се следва стриктно.
Произхожда от аристократично семейство на плантатори и робовладелци, чийто предшественици се преселват преди около 200 години в щата Вирджиния, недалеч от Уилямсбург. Джон Тейлър е роден на 29 март 1790 година в Чарлз Каунти, Вирджиния, в семейството на Джон Тайлър и Мари Армистад. Той е шестото от осем деца, като всички те получават много добро образование. Когато Джон е на седем години, майка му умира от инсулт. Подобно на своите предшественици Джеймс Монро и Томас Джеферсън, Тайлър завършва колежа „Уилям и Мери“ в Уилямсбърг и го завършва през 1807, след което учи право при баща си. През 1809 започва практика в Чарлз Сити Каунти. Започва политическата си кариера на 21-годишна възраст.
Баща му е бил губернатор на Вирждиния, а след това той наследява този пост (1808-1811). По време на войната от 1812 подкрепя САЩ срещу Великобритания. Избран е за член на Камарата на представителите (1816-1821). През 1825-1827 става губернатор на Вирджиния и през този период има големи заслуги за увеличаването на мощта на федералното правителство.
През 1840 година вигите за вицепрезидент. Встъпва в длъжността на президент след смъртта на Уилям Харисън и е става първият президент, който след съгласието на кабинета, заема поста по тази процедура. Въпреки че Конституцията не дава изрични разпоредби за наследяването на мандата, Сенатът и Камарата на представителите приемат две отделни резолюции, с които признават, че Тайлър е президент, а не само изпълняващ длъжността на президент. От него се очаква да се придържа тясно към политиката а вигите и да работи в тясно сътрудничество с техните лидери, особено с Хенри Клей. Но той налага вето на някои от предложенията на вигите и се изправя срещу тяхната платформа, поради което те го изключват от партията.
Джон Тайлър се жени два пъти. Сключва първия си брак с Летиция Кристчън на 29 март 1813 година. От него се раждат осем деца. След смъртта на Летиция на 20 септември 1942 година той остава вдовец, но на 26 юни 54-годишният президент да се ожени за 24-годишната Джулия Гарднър, с което става първия президент, сключил брак по време на мандата си. От брака с Джулия се раждат седем деца. Така със своите петнадесет деца Джон Тайлър става американският президент с най-много деца.
Неговият мандат не се приема много сериозно и често го наричат „изпълняващ длъжността на президент“ или „Ваша Случайност“. Може би най-важното решение в кариерата на Тайлър е подписването на закона за анексирането на Тексас в Съюза (1845). Тексас обявява своята независимост от Мексико още през 1836 година, но въпреки това Мексико продължава да счита тази територия за своя и заплашва Съединените щати с война. Решението на Джон Тайлър води до значително разширяване на територията на робските щати, което не само притеснява много американци, но нарушава и Компромиса от Мисури. В резултат на това започва войната с Мексико.
Джон Тайлър е защитник на правата на щатите, като смята, че дали един щат е робски или свободен трябва да се реши на местно ниво, без намесата на федералното правителство. Избран е в Конфедеративния конгрес, но преди да започне неговия мандат, на 18 януари 1860 година умира от бронхит и жлъчна криза.