неделя, 1 юни 2014 г.

Морган ФРИЙМАН

Морган Фрийман се ражда през 1937 г. на 1 юни. Той е най-малък от общо пет деца. Баща му, Морган, е бръснар, а майка му, Една, е учителка. Семейството отглежда децата с не много пари в Чикаго, а след това в Мисисипи. Малко след като е роден Морган младши, семейството се мести, за да си търси работа, а малкият остава при баба си и дядо си в Мисисипи. Когато е на шест години, баба му умира и Морган заминава при майка си, която вече се е разделила с баща му, който междувременно се е алкохолизирал. В крайна сметка семейството се установява в Грийнууд. Като дете Морган събира пари, за да може да ходи на кино и да се възхищава на Гари Купър, Спенсър Трейси и Сидни Поатие. Когато е в основното училище, Фрийман си харесва една от съученичките си и като всяко малко момче изразява любовта си нетрадиционно – издърпва стола изпод момичето и то пада. За наказание учителките го заставят да участва в училищната театрална надпревара. За изненада на всички, той се класира сред челните места.
Но актьорството не е единствената мечта на младия Морган. Цял живот той иска да лети. И след като завършва гимназия през 1955 г., Морган отказва частична стипендия за актьорско майсторство и се присъединява към Военновъздушните сили на САЩ. Но разочарованието идва бързо, когато вместо да лети из небесата, Морган е записан механик и радарен техник, а на всичкото отгоре не изпитва особено голямо желание да стреля по други хора. През 1959 г. напуска военновъздушните сили, за да отиде директно в Холивуд и да се пробва да осъществи втората си мечта. Докато кара курсове по актьорско майсторство, Морган си търси и работа. През 1960 г. се мести в Ню Йорк, а година по-късно се жени за Джанет Брадшоу, от която има две деца. Пробива в театъра с участие в "Hello, Dolly!". През 1979 г. се развежда с жена си, тъй като не се чувства удовлетворен. През 1984 г. се жени за Мирна Коли-Лий.
Първите му появи по телевизията са в образователното предаване "The Electric Company". След като то слиза от екран, Фрийман се снима в някои малки роли, докато не е поканен да участва в "Brubaker", където в главната роля е Робърт Редфорд. Кариерата на тъмнокожия актьор обаче не тръгва в посока към киното, а се насочва отново към телевизията. Така или иначе до края на 80-те Фрийман не успява да изпъкне достатъчно сред звездите, макар и да се снима в някои по-големи заглавия като "Harry & Son" на Пол Нюман. През 1987 г. щастието му се усмихва и той се снима в "Street Smart" с Кристофър Рийв, Кати Бейкър и Мими Роджърс. За изпълнението си Фрийман получава номинация за "Оскар". През 1988 г. се снима редом до Майкъл Кийтън в "Clean and Sober".
Година по-късно Фрийман прави крачката нагоре, след която остава сред най-добрите - "Да возиш мис Дейзи" и втора номинация за "Оскар". В следващите години актьорът се снима в някои блестящи заглавия - "Изкуплението Шоушенк" (1994) на Франк Дарабонт с Тим Робинс, "Седем" (1995) на Дейвид Финчър, с Брад Пит и Гуинет Полтроу и "Смъртоносно влияние" (1998) с Робърт Дювал.
След 2000 г. Фрийман се снима в трийсет филма, а сред някои от най-добрите са "Всемогъщият Брус" (2003) с Джим Кери и Дженифър Анистън; "Момиче за милион долара" на Клинт Истууд, филм, който получава четири от най-желаните "Оскар"-и; "Ритни камбаната с финес", където си партнира с Джак Никълсън.
През 2008 г. е част от екипа на последния завършен филм на Хийт Леджър "Черният рицар" с Крисчън Бейл. Следват "Непобедим" (2009) на Клинт Истууд, с участието на Мат Деймън, "БСП - Бесни Страшни Пенсии" (2010), "Черният рицар: Възраждане" (2012), "Забвение" (2013) и "Зрителна измама" (2013).

Няма коментари:

Публикуване на коментар